Leiligheten i 3 etasje i Markveien 28, der familien Dabrosin bodde i 30 år.

Samuel Dabrosin

Markveien 28, 0554 Oslo.

Samuel Dabrosin ble født i Vitebsk, nåværende Hviterussland som sønn av Jacob og Rachele Dabrosin (begge født i Vitebsk). Han giftet seg med Line Kirbel (f. 1891 i Riga, Latvia) i 1910. Året etter kom ekteparet til Norge. Samuel og Lina flyttet inn i en ett-roms leilighet i Markveien 28 på Grünerløkka. Her ble de boende i 30 år, og her kom også deres tre barn til verden: Aron (f. 1913), Jacob (f. 1915) og Rosa (f. 1921). Hele familien var norske statsborgere.

Samuel Dabrosin var treskjærer av yrke, og en meget kompetent en som sådan. Han jobbet en stund både som maler og snekker (blant annet for Kristiania Sporveiselskap) før han etter hvert etablerte sitt eget snekkerverksted i Storgata 38 (i Blåkors-gården). I forbindelse med oppføringen av synagogebygget i Calmeyers gate 15b (der Jødisk Museum holder til i dag) fikk Samuel oppdraget med å lage Toraskapet. Det var ferdig til synagogens innvielse høsten 1921 og var rikt dekorert med tynne finérark fra ulike tresorter. Toraskapets øvre del, ¾ deler av skapet, vises i dag i Jødisk Museum i Oslos utstilling «Det Jødiske Året».

Samuel ble arrestert av norsk statspoliti den 29. oktober 1942 og overført til Bredtveit fengsel. En måned senere ble han, sammen med 528 andre jøder, deriblant hustruen Lina, deportert med troppetransportskipet Donau. Ved ankomst til Auschwitz den 1. desember ble Lina sendt rett i gasskammer og drept. Samuel Dabrosin gikk til grunne i Auschwitz den 16. februar 1943.

Barna Aron, Jacob og Rosa klarte å flykte til Sverige i november 1942, og overlevde Holocaust.

Vis alle snublesteiner innenfor meter


Tjenesten leveres av Jødisk Museum Oslo