David Isaksen

David Isaksen

David Isaksen

Brattørgata 12b, Trondheim.

David Isaksen (1898 - 1942)

David Isaksen ble født 7. mai 1898 i Bergen av foreldrene Rebekka (f. Krasnipolsky) og Leonard Isaksen, som begge opprinnelig var fra Polen. Rebekka og Leonards giftemål var det første jødiske giftemålet i det nordenfjelske Norge, selv om selve seremonien ble holdt i Gøteborg i Sverige. David hadde til sammen ti søsken; Isak, Wulff, Isidor, Rudolf, Karl, Bernhard, Hirsch, Rosa, Golda og Mikael. Han var forretningsmann av yrke, og startet egen butikk i Brattørgata da han var 24 år. I 1930 giftet han seg med Adele Lillian (f. Isachsen) fra Oslo. De fikk to barn; Kurt og Irene Doris.  

David ble arrestert i sin egen forretning i januar 1942 sammen med broren Wulff, for angivelig å ha hørt på en britisk radiosending sammen med fem andre menn, fire av dem jødiske; Wulff Isaksen, Abel Bernstein, David Wolfsohn, Efraim Schilowsky og Olav Sverre Benjaminsen De ble ført til Vollan kretsfengsel og deretter Falstad fangeleir utenfor byen. Etter noen uker i leiren ble de ført til Trondheim for å bli stilt for tysk politirett. Kun Efraim Schilowsky fikk anledning til å møte en forsvarer, på bakgrunn av hans svenske statsborgerskap, og ble frikjent. “Rettsaken” var over på et par timer, dommen ble avsagt og resten av mennene ble transportert tilbake til Falstad dagen etter.  

De ble alle dømt til døden for å ha “spredt propaganda for en fiendtlig makt”, altså spredt engelske nyheter som var avlyttet med et ulovlig radioapparat. Den 7. mars 1942 ble David henrettet ved skyting i Falstadskogen. Man har aldri funnet ut hvor eller om han i det hele tatt ble begravet.  

Broren Wulff led samme skjebne. Broren Isidor ble deportert med skipet «Monte Rosa» 26. november 1942, og drept i Auschwitz 9. april 1943. Søsknene Isak, Rudolf, Karl, Bernhard og Hirsch overlevde krigen. Det samme gjorde Wulffs mor, Rebekka, kona Adele og barna Kurt og Irene. Faren Leonard og søsteren Rosa døde før deportasjonene i 1942. 

Vis alle snublesteiner innenfor meter


Tjenesten leveres av Jødisk Museum Oslo