Chaim Hirsch

Arilds gate 1b, 7018 Trondheim.

Chaim Hirsch (1879-1943)

Chaim Hirsch ble født i Stutzin, Polen den 8. september 1879. Han kom til Norge i 1898/99, og etter noen års opphold i Sverige på begynnelsen av 1900-tallet, flyttet han tilbake til landet i 1905. Mest sannsynlig kom han til Bergen, der han møtte den åtte år eldre Marie Dworsky. De giftet seg, og sammen fikk de sju barn; Leon, Gittel, Naftali, Chaja, Rubin, Asriel og Assor. Chaim og Maries fem første barn ble født i Bergen, mens Asriel og Assor ble født i Trondheim etter at paret flyttet hit til byen en gang på slutten av 1910-tallet. Kanskje flyttet de fra Bergen for å være nærmere Maries familie i Trondheim. Chaim fulgte i sin svigefars fotspor, og var formann i trossamfunnet i byen i årene 1923-1926. Han fikk æren av å motta nøklene til den nye bygningen som ble åpnet som synagoge i 1925, og som for øvrig fortsatt huser byens synagoge i dag. Chaim skrev også mye dikt, og fikk flere ganger publisert disse i avisen «Israeliten».

Chaim ble under unntakstilstanden i 1942 arrestert og sendt til Falstad fangeleir like ved Levanger i Nord-Trøndelag sammen med sine sønner Leon, Rubin, Asriel og Assor. Kona Marie, og døtrene Gittel og Chaja, ble internert i en leilighet ved Museumsplass, sammen med andre jødiske kvinner og barn som hadde mistet hjemmene sine. Natt til 27. november samme år ble Chaim, Marie og seks av deres sju barn registrert ved Bredtveit fengsel i Oslo. Den 25. februar 1943 ble familien satt om bord i fangeskipet «Gotenland», som seilte ut fra Oslo havn med 84 kvinner og barn og 74 menn. De nådde Stettin, Polen den 27. februar, og ble transportert i godsvogner via Berlin og videre til Auschwitz. Ved ankomsten 3. mars 1943 ble Chaim sendt direkte til gasskamrene og drept.

Hans kone, Marie, og døtrene Gittel og Chaja led samme skjebne. Sønnene Leon og Rubin ble tatt ut til tvangsarbeid, og ble begge drept i årsskifte 1943/44. Sønnene Asriel og Assor overlevde konsentrasjonsleirene som to av svært få norske jøder, og kom tilbake til Norge etter krigen. Sønnen Naftali unnslapp deportasjon på grunn av et sykehusopphold, hvor han ble holdt i skjul til freden kom. Han giftet seg senere i Sverige, med Julia Evelina Tardell fra Stockholm.

Vis alle snublesteiner innenfor meter


Tjenesten leveres av Jødisk Museum Oslo