Jacob Feldmann. Foto: Historielaget Grefsen - Kjelsås - Nydalen

Jacob Feldmann. Foto: Historielaget Grefsen - Kjelsås - NydalenSnublesten lagt i 2012

Jacob Feldmann

Kapellveien 15A, Oslo.

Jacob Feldmann (1891 - 1942)

Jacob Feldmann ble født den 3. april 1891 i Kiev, Ukraina. Han flyttet til Norge i 1911 og giftet seg med Rakel Sonja f. Freimann (f. 1891 i Gomel, Russland (i dag Hviterussland)). Han hadde gått på handelsskole og arbeidet som disponent med eget firma.

Jacob og Rakel fikk ingen egne barn.  Rakels søster Nina, gift Davidsen, hadde fem barn og hadde en anstrengt økonomi. Jacob og Rakel adopterte ekteparet Davidsens ene sønn Herman (f. 1918) og han vokste opp med dem.

Den 22.oktober 1942 var Herman og kameraten Willy Schermann sammen med 8 andre jøder på flukt til Sverige med tog.  En grense-politimann kom på toget og ønsket å sjekke papirene deres.  Den norske grenselosen som fulgte flyktningene, skjøt og drepte politimannen i panikk. Herman og Willy hoppet av toget og gjemte seg i nærområdet, men ble funnet og arrestert neste dag. Hendelsen ble slått stort opp i landets aviser, og skylden for hendelsen ble lagt på jødene.  Få dager etter ble alle jødiske menn over 15 år arrestert.

Sønnen Herman satt fengslet og ble torturert i Norge, men til slutt sendt med Gotenland-transporten den 24.2.1943 til Auschwitz. Her ble Herman satt i bunkersene som vanligvis ble brukt til politiske fanger. Den 20. august 1943 ble han henrettet.

Jacob og Rakel forsøkte å flykte rett etter Hermans arrestasjon. På veien ble de myrdet av grenselosene som skulle hjelpe dem til Sverige.  Losene tok Feldmann-parets verdisaker og senket likene i Skrikerudtjern i Trøgstad, kun 3 mil fra svenskegrensen, den 27. oktober 1942. Gjerningsmennene ble ikke avslørt før i 1947, etter først å ha nektet for å ha hatt noe med drapene å gjøre. De endret forklaring underveis, men måtte til slutt innrømme at de hadde planlagt drapet dagen i forveien.

Gjerningsmennene ble senere frikjent for drapet, men dømt for underslag av verdisakene. Rettssaken og frifinnelsen førte til en kort, men kraftig avisdebatt, hvor det blant annet ble stilte spørsmål om hvor vidt gjerningsmennene ville ha blitt frifunnet om ofrene ikke hadde vært jøder.

« Denne steinen blir pusset og ettersett. »
Vis alle snublesteiner innenfor meter


Tjenesten leveres av Jødisk Museum Oslo